Päivän Satakunnan Kansa kertoo, kuinka Huittinen aikoo ajaa alas päihdeongelmaisten päiväkeskustoiminnan. Päiväkeskus on toiminut kymmenkunta vuotta ja pyrkinyt varmistamaan katkeamattoman hoitoketjun päihdekierteen katkaisusta jatkohoitoon ja itsenäiseen ja omatoimiseen elämänhallintaan. Päiväkeskus on tehnyt hartiavoimin työtä syrjäytymisen estämiseksi.

Yksi tärkeimmistä asioista, jota toiminnalla tavoitellaan on sosiaalisten suhteiden, sosiaalisen turvaverkon rakentaminen ja suhteiden tukeminen sukulaisiin ja raittiisiin ystäviin. Ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Jos ainoa ystävä löytyy toisesta päihdeongelmaisesta tai vaikkapa päihteitä myyvästä henkilöstä, vanhoihin ratkaisumalleihin palaaminen on vain looginen seuraus tilanteesta. Siksi päihdekierteen katkaisukaan ei usein onnistu, kun vieroitushoidon jälkeen potilas palautetaan vanhoihin piireihin ilman tukea.

Huittisten ratkaisu päihdeongelmaisten päiväkeskustoiminnan alasajosta tulee aiheuttamaan, paitsi inhimillistä kärsimystä ja turvattomuutta itse toimintaan osallistuneille, mahdollisesti myös turvattomuutta lähiympäristölle. Keskus tarvitsee vuotuiseen toimintaansa 45'000 euroa. Keskuksen toiminta säästää samalla myös terveyskeskuksen hoitomaksuissa, joten kokonaiskustannus ei ole edes noin suuri. Melko pieni panostus suhteessa saavutettuun hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Kaupunginvaltuusto päätti, että keskuksen toiminta lakkautetaan puoleksitoista vuodeksi. Ei kuitenkaan tarvitse olla ruudinkeksijä ymmärtääkseen, että puolentoista vuoden päästä keskuksen toimintaan palauttaminen vaatii huomattavia panostuksia sekä rahallisesti että työmäärässä. Mietinpä siis itsekseni, onko kyse todellisesta säästötarpeesta vai siitä, että päihdeongelmaisten parissa tehtävää työtä ei arvosteta. Kumpaakaan en pidä perusteluna ratkaisulle.

Mikäli Huittisten kaupunginvaltuusto ei ota asiaa esille maanantaisessa kokouksessaan, sulkee päiväkeskus ovensa aprillipäivänä. Ei naurata.

Helsingin Sanomat uutisoi alkoholin kulutuksen kasvun ruuhkauttamista päihdehuollon palveluista.