Vasemmistoliiton puoluekokous kokoontui Helsingin Kulttuuritalolle viime viikonloppuna. Kolmen päivän aikana vasemmiston poliittinen keskustelu tiivistyi aivan Linnanmäen riemujen kupeessa. Kevään mittaan olen monta kertaa, monessa paikassa puhunut siitä, kuinka Vasemmistoliiton on suunnattava avoimin mielin muutokseen. Puoluekokouksen henkilövalinnat kuvastavat mielestäni koko puolueen halukkuutta tähän muutokseen.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Puheenjohtaja Martti Korhoselle ei ollut vastaehdokasta, joten puoluekokous valitsi hänet yksimielisesti jatkamaan vasta vuoden kestänyttä puheenjohtajuuttaan. Myös puoluevaltuuston puheenjohtaja jatkaa, eli satakuntalaiset juuret omaava Katja Syvärinen uusi pestinsä. Puoluesihteerikisassa voiton vei Sirpa Puhakka, jonka valinnan erityisesti koin ennen kaikkea muutoksen valinnaksi.

 

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Paavo Arhinmäki ja toiseksi varapuheenjohtajaksi lähihoitaja Aino-Kaisa Pekonen. Molemmat nuoria, innokkaita ja aktiivisia ihmisiä ja tuovat varmasti uudenlaista väriä ja eloa puoluejohtoon. Erityisesti toivon Aino-Kaisan pitävän esillä hoiva-alan tilannetta. Alalla palkkaus toki on ongelma, mutta vielä enemmän itse pelkään sitä, että ihmisiä rikotaan työnsä parissa kohtuuttomalla työpaineella, -määrällä ja –oloilla.

 

Puoluehallitukseen ei valittu yhtään alle kolmikymmenvuotiasta, mutta sentään edes pari vain vähän päälle. Mirka Muukkonen Varsinais-Suomesta ja Miku Hakomäki Lapista saavat toimia puoluehallituksen haastajina uusiin avauksiin ja nuorille ajankohtaisiin teemoihin. Puoluevaltuustoon valittiin mielestäni hyvä joukko nuoria, jollen väärin muista laskelmiani, niin liki viidennes puoluevaltuuston edustajista on alle 30-vuotiaita. Hieno tulos pitkäjänteisestä työstä! Onnea kaikille luottamustehtäviin valituille!

 

Toisinaan tuntuu, että Vasemmistoliitossakin suhtautuminen nuoriin on kaksijakoista. Nuorista puhutaan juhlapuheissa ja iloitaan nuorten mukaan tulosta, mutta samaan aikaan tilan ja oman äänen kuuluviin saamiseksi on tehtävä töitä. Vanha klisee sanoo, että "Nuorissa on tulevaisuus." Olen viime aikoina pyrkinyt lisäämään siihen toteamuksen: " mutta heillä on tarpeensa tässä ja nyt!" On epärealistista odottaa, että nuoret odottaisivat kiltisti ikävuosien karttumista ja mielipiteensanomisen oikeutta sillä välin kun vanhemmat toverit käyttävät valtaa. On auttamattomasti mennyttä aikaa kuvitella nuorten tyytyvän näkymiseen. Nuoruuden pitää myös kuulua! Vaikka verenpaine nousee hurjaa tahtia joka kerran kun asiaan törmää, on se silti onneksi melko pieni ongelma. Iso osa on kuitenkin valmis toimimaan sanojensa mukaisesti ja arvostaa nuoria tasaveroisina tovereina.

 

Nuorten yhteishenki kokouksessa oli mahtavaa. Yhdessä teimme työtä sen eteen, että kokouksen päätökset, ohjelmat, aloitevastaukset ja valinnat ovat mahdollisimman hyviä. Pyrimme vaikuttamaan, keskustelemaan ja pohtimaan asioita monien ihmisten kanssa. Uskon, että yhteistyöllä puoluekokouksesta tehtiin parempi ja uudistavampi. Oli todella hienoa saada olla mukana. Yhdessä on paljon!

 

Puoluekokous linjasi myös Vasemmistoliiton politiikkaa tulevaisuuteen. Itse riemuitsen poliittisen tavoiteohjelman vaatimuksesta sukupuolineutraalin avioliittolain säätämisestä. Jo on aikakin. Energiapolitiikkaa tovin verran melko läheltä seuranneena, kiinnitin huomioni myös näihin linjauksiin. Periaateohjelman (puolueohjelman uusi nimitys) mukaan: "Energiataloutta on kehitettävä ekotehokkaaksi ja energiaa on säästettävä. Fossiilisten polttoaineiden ja ydinvoiman käyttö on asteittain lopetettava ja siirryttävä uusiutuviin energialähteisiin." Tästä reippaasta linjauksesta olen erittäin iloinen. Toivoin sen näkyvän myös poliittisessa tavoiteohjelmassa siten, että olisimme vaatineet myös luopumiselle tehtävää suunnitelmaa. Energiapolitiikassa vuosi tai kaksi kun on lyhyt aika. Todellinen energia-alan perspektiivi on kymmenen, kaksi- tai jopa viisikymmentä vuotta. Tätä ei puoluekokous kuitenkaan pitänyt vielä niin ajankohtaisena tavoitteena, että se olisi pitänyt saada tavoiteohjelman tulevan kolmen vuoden agendalle vielä.

 

Kokouksen loppupuolella esiintyi Etelä-Suomen Vasemmistonuorten Demokraattinen ohjelmaryhmä Ääri. Vasemmistoliiton puoluekokousta seuranneelta www.puoluekokous.fi sivustolta on löydettävissä Äären ääninäyte. Upeaa kuunneltavaa, erityisesti paikan päällä kuultuna. Ääniä teoksessa lauletaan: "Helppo on äänet vaientaa, kuunnella pelkkää harmoniaa.." Radikaalin ja aloitteellisen vasemmiston on oltava se harmoniaa rikkomaan pyrkivä riitasointu. Työ jatkuu.